MONTENEGRO OPEN 2009.


Januar, 2010.

U Podgorici je 14.juna 2009. odrzan prvi turnir u strelicarstvu na otvorenom (outdoor) po FITA pravilima, u organizaciji strelicarskog saveza Crne Gore (SSCG) i domacina kluba Podgorica.

Nastupili su takmicari iz Crne Gore i iz Srbije, u oba stila (rikrv lukom i kompaund lukom). Gadjala se kvalifikaciona runda sa 72 strijele na 70m distance i olimpijska runda za eliminacije (mecevi sa po 12 strijela izmedju parova u play-offu). Oko tridesetak takmicara se nadmetalo u ovoj olimpijskoj vjestini.

Ovaj turnir ce biti tradicionalan a znacajan je jer je to 1. zvanicni turnir po pravilima svjetske federacije FITA, medjunarodnog karaktera, odrzan u Crnoj Gori. Zelja organizatora je da medijskom promocijom strelicarstva upozna siru javnost sa svojim radom i mogucnostima bavljenja ovim sportom u Crnoj Gori, animiranja novih clanova, rekreativaca i buducih takmicara!

Postignuti u sledeci reultati:
U stilu rikrv (klasicnim dvostruko-zakrivljenim) lukom, nakon kvalifikacione runde, poredak prvih 5 takmicara je bio:
1. Srdjan Tekic, Sabac,
2. Mihailo Sekulic, Pancevo,
3. Luka Grozdanovic, Nis,
4. Milan Borovic, Kotor
5. Milos Bojat, Pancevo,

svih 16 takmicara u ovom stilu, nadmetali su se u play-offu (tzv. raspucavanju) u duelima sa po 12 strijela. Favoriti su zadrzali koncentraciju do kraja i u polufinalu su se sreli:
Tekic - Borovic, Vujic - Sekulic. Borovic Milan iz Kotora je pokazao da je jedan od boljih crnogorskih rikrvasa stigavsi do pulufinala. Presudilo je Tekicevo iskustvo za pobjedu u duelu sa 100 naspram 83 poena od 120. U finalu su se sreli Sekulic i Tekic: 102-94 za Sekulica koji je uzeo zlatnu medalju. U duelu za bronzu, Borovic je za protivnika imao iskusnog Vujic Milovana, trenera SK Pancevo i nije uspio osvojti bronzu: 100 - 98.

U kompaund stilu je bilo iznenadjenja. Domaci takmicari Milan Sekularac, Nenad Pavlicic, Boris Corsovic, svi iz kluba Podgorica osvojili su zlatnu medalju u ekipnom dijelu. U pojedinacnoj konkurenciji, Sekularac je uspio da zadrzi koncentraciju do kraja, i stigne do finala u kome je suparnik bio drzavni rekorder u Srbiji, iskusni reprezentativac Danilo Mikovic, koji je bio bolji i uezo zlatnu medalju. Sekularac je osvojio srebro sto je znacajan uspjeh. Iznenadjenje dana je domaci takmicar Boris Corsovic, koji se u olimpijskoj rundi nosio sa mnogo iskusnijim takmicarima, stigao do meca za bronzu i osvojio bronzano odlicje.

Ekipno, u kompaundu je 2. mjesto pripalo klubu Pancevo, 3. mjesto klubu Herceg Novi.
U rikrvu, ekipno su tradicionalno bili najbolji Pancevci, drugi klub iz Nisa, a trece mjesto momci iz kotorskog kluba.

Organizatori takmicenja i domacin klub Podgorica su vrlo zadovoljni organizacijom i odzivom takmicara iz Crne Gore i gostiju iz Srbije. Atmosfera na turniru je bila drugarska i prijatna i SSCG planira da ovo takmicenje bude tradicionalno a da se u narednim izdanjima dovedu i renomirani strijelci lukom iz Hrvatske i Slovenije sto ce dati dodatan kvalitet ovom takmicenju.

Strelicarski savez Crne Gore poziva sve zainteresova za bavljenje ovim sportom, da se jave na email: skpodgorica@gmail.com, gdje ce biti upuceni na klubove u svojim sredinama i moci da pohadjaju obuku u gadjanju lukom.